Navigation

HISTORISK UTSIKT


Du har utsikt til et område som har betydd mye for Kristiansands historie. Her har det trolig vært bosetting siden yngre jernalder (200-400 e. Kr.). Lenge før byen Kristiansand ble grunnlagt var Sandvikbukta en viktig havn. Noen hevder at den var den viktigste grunnen til at Kristiansand ble anlagt i 1641.
I området rundt Kanonmuseet, ikke langt fra husene, er det et populært turområde med flere merkede stier. I dette landskapet er det hundrevis av krigsminner, f.eks mer enn 50 intakte bunkere. Noen av dem skal være sjeldne selv i europeisk sammenheng, og stedet hører med blant landets best bevarte militære landskapsområder. Foruten kanonen og alle krigsminnene er det er mye å oppleve i Vågsbygd.

Kjos Gård ble bygd som lystgård på slutten av 1780-årene av kjøpmann Daniel Isaachsen, som på den tiden hørte med blant landets rikeste menn. Gården er fremdeles i familiens eie. Gårdseiendommen er den eneste jenværende landskapskorridoren i byen som strekker seg ”fra sjø til hei”, og herfra går det en skogsvei inn Kjosdalen til et fint kulturlandskap og turterreng.

På den andre siden av fjorden ser du den idylliske Flekkerøy med sine mange kystnære friluftsperler. Dit kommer du gjennom en effektiv to kilometer lang tunnel. Øya har mange fine turmuligheter som er lite kjent, og kommunen arbeider med å opparbeide gode parkeringsplasser. Flekkerøy har fremdeles en aktiv fiskeflåte og et godt fiskemottak – slik det har vært i flere hundre år.


I NÆRHETEN


Det er få steder så nær byen som har så mange muligheter som akkurat her. Kroodden ligger bare rundt 8-9 kilometer fra Kristiansand sentrum. Fra den nærliggende Møvig skole går det opptil syv busser i timen. Selv i rushtiden tar det sjelden mer enn 20 minutter med bussen til byen. Takket være den nye Vågsbygdporten kjører du vanligvis trygt til byen på drøye ti minutter. Mange bruker også sykkelen, og sykkelstiene til sentrum er gode. De skal også rustes opp i årene som kommer.
Konsmohus sørger også for en ny og trygg sykkelsti langs Krooddveien, så ingen skal trenge å krysse veien for å komme dit de skal. Innenfor en radius på noen få kilometer har du de fleste bydelsfordelene. Det er gangavstand til flere matvarebutikker, en av byens beste gjenbruksbutikker, fire gode skoler, flere barnehager, bensinstasjoner – og mange hundre båtplasser.
I nærheten er det også legesenter, treningssentra, fysioterapeuter, byggvaremarked og kirker med stor søkning.
Vågsbygd senter med sine 45 butikker er heller ikke langt unna. Her er det bl.a samfunnshus, bydelsbibliotek, legesenter, tannleger, frisører - og videregående skole. Men allikevel har du følelsen av å bo på landet. Vågsbygds eneste bonde holder til i nærheten.
Like utenfor døra er det store friarealer med fine utsiktspunkter. Her kan du gå i timevis i skog og mark. En snau kilometer unna er det en god lokal badestrand for late sommerdager.

Spennende arbeidsplasser i nærheten

Nå er det en jevn strøm av biler som kjører til Vågsbygd hver morgen. Den store Teknologiparken på Andøya ligger bare et par kilometer unna Kroodden. Her er det flere firmaer innen oljeindustrien som har spesialisert seg på avanserte offshore- og skipskraner og annet skips- og boreutstyr. Derfor er det ofte store supplyskip innom, og antall arbeidsplasser vokser stadig.